Bilder från tidsresan 2011
Genom att klicka på första bilden öppnas de i en ny ruta. Tryck i bildens vänstra nederkant på "next" så visas följande bild.
Fotograf Heikki Tuuli, Finlands nationalopera
Välkommen med din klass på den omtyckta tidsresan ”När Bergbom köpte en lokomobil – herrgårdsliv i förvandling” – som utspelar sig på 1880-talet. Tidsresan ordnas på Hertonäs gård i östra Helsingfors v.20, må 12.5 – ons 14.5.2014 och riktar sig till fjärdeklassister i svenskspråkiga och språkbadsskolor. Till Hertonäs herrgården (Borgbyggarvägen 12) kommer man enkelt genom att ta metro till Hertonäs, och sedan ta buss (84-89) eller en 10 minuters promenad.
Tidsresan är en dramalek där man leker in kulturhistoriska kunskaper med alla sina sinnen. Eleverna förvandlas till barn från förr i tiden och får under den 1,5 timmes långa äventyrsvandringen möta bl.a. herrgårdsägaren John Bergbom, sockenskräddarens änka Eva Granberg, pigan Alma, dansösen Maggie Gripenberg och lärarinnan Anna Knienoff. På Knusbacka gård deltar de i gårdens arbete. De får lära sig att byka, städa och sköta gården på gammeldags sätt. Målsättningen är att ge barnen förståelse för och insikter i gångna tiders värderingar och levnadsförhållanden.
Temat för tidsresan När Bergbom köpte en lokomobil - är hur samhället förändrades på 1880-talet och hur det påverkade herrgårdskulturen och det övriga samhället i Helsingfors. Få känner till att det finns ett tjogotal herrgårdar i Helsingfors och att en stor del av våra förorter har byggts på marker som i tiderna ägdes av dessa gårdar. Herrgårdsliv med torpare och herrskap är alltså hembygdshistoria och kulturarv för oss helsingforsbor. Tidsresan behandlar också teman som industrialismens tillväxt, kvinnans ställning, dagstidningarnas utveckling, folkskolan tillkomst med mera.
Välkomna med på äventyr!
Tidsresan arrangeras av DOT rf i samarbete med Helsingfors stadsmuseum, Svenska odlingens vänner i Helsinge, Helsingfors Arbis, Nylands hantverk, HBL och restaurang Wanha Mylly m.fl.
Herr Bergbom presenterar lokomobil
Foto Heikki Tuuli, Finlands nationalopera