Det mest värdefulla?

- Nu som video!

 

 

På våren 2020 måste föreställningarna av det deltagande dramat i utställningen Sinnesstämning avbrytas. Dramat inspelades på hösten 2020 och finns nu att beställa avgiftsfritt. Ett tillhörande pedagogiskt materialpaket skickas med e-post i samband med beställningen.

OBS! Videon har svensk text.

Innehåll: Det deltagande dramat som riktar sig till årskurserna 7-9 och andra stadiet, berättar om hurdana sinnesstämningar det var i Helsingfors under krigsåren och hur man upplevde evakueringen av barn och konstverk. En hemlig underrättelsetjänst, dit man hade värvat tusentals stadsbor, kartlade medborgarnas stämningar. Eleverna kan reflektera över dessa krigstida fenomen och hitta paralleller till vår egen tid. Föreställningen för tittaren runt i utställningslokalen. Dramat har gjorts i samarbete med DOT rf.
Målgrupp: årskurs 7-9 och andra stadiet
Läroplan: K1, K2, K3, K4, humanistisk-samhälleliga ämnen, modersmål och litteratur.
Beställningar: endast via Kultus-kalendern.
Andra förfrågningar: hkm.peda@hel.fi, info@dotdot.fi

Läs mer om föreställningen

Se Det mest värdefulla? -trailern

Beställningar via Kultus-kalendern


DET MEST VÄRDEFULLA?

Under en vecka i maj 2020 bjöd vi på vår Facebook-sida på korta smakbitar ur föreställningen och deltagande dramat “Det mest värdefulla? - Kaikkein kallein?” som återvänder till Villa Hagasund 18-28.8.

Se 6 smakbitar ur föreställningen längre ner på denna sida! 


Förra november hade det förflutit 80 år sedan Vinterkriget bröt ut. DOT rf och Helsingfors stadsmuseum erbjuder nu en möjlighet att behandla krigstiden med eleverna ur civilbefolkningens synvinkel.                                                                                                                   

 

 

”Våra trupper är modiga och ivriga till sinnet, och folket förhåller sig lugnt och beslutsamt till händelserna”.

 

 

Hurdan var stämningen i Helsingfors under krigsåren? Hur upplevde man bombardemangen samt evakueringarna av barn och konstverk? Framstod evakueringarna som förutseende omsorg eller ett första symtom på världens undergång? Det här var en viktig fråga för statsledningen, eftersom civilbefolkningens tankar  förmedlades till fronten och hade en direkt inverkan på soldaternas stridsvilja. 

Sinnesstämningarna kartlades av en hemlig  underrättelsetjänst, till vilken man hade värvat tusentals stadsbor. I synnerhet efter bombningarna av Helsingfors trängdes folk  på buss- och järnvägsstationen och betalade överpris för taxiresor. Barn, unga, kvinnor och äldre tog sig ut på landsbygden till släktingar och bekanta. Många kvinnor stannade också kvar i staden och såg bl.a. till att spårvagnarna trafikerade och stadens verk var i funktion. 

Utställningen Sinnesstämning och dramat Det mest värdefulla omspänner tidsperioden från hösten 1939 till början år 1945. Med hjälp av deltagande drama kan eleverna reflektera över krigstida fenomen och hitta paralleller till vår egen tid. Programmet är ett samarbete mellan DOT rf och Helsingfors stadsmuseum.

 

Målgrupp: högstadier, gymnasier och 2.stadiet  (Max 30 elever/grupp)
Läroplan:   K1, K2, K3, LK, humanistisk-vetenskapliga ämnen, modersmål och litteratur.


På svenska och finska : 18-28.8 kl 9-10 och 10-11
Finsk rubrik: Kaikkein kallein? - Osallistava draama elämästä kotirintamalla                         

Förfrågningar och bokningar: via Kultus-kalendern
https://www.kultus.fi/fi/tapahtumat/6880/det-mest-vardefulla

Kontakt: hkm.peda(at)hel.fi och info@dotdot.fi

 

Smakbitar ur föreställningen

Livet under 1939-1945 hade underligt många likheter med vår vardag just nu. Följ oss på en historisk resa tillbaka till tiden då allt var stängt eller inställt. En tid kanske lik vår egen tid då det var svårt att få relevant information och människors framtidsplaner förändrades. 

Under en vecka i maj 2020 bjöd vi på vår Facebook-sida på korta smakbitar ur föreställningen och deltagande dramat “Det mest värdefulla? - Kaikkein kallein?” som återvänder till Villa Hagasund 18-28.8.

Här är smakbitarna:

 

1. Allt är stängt nu när det är kris - eller krig?

Vi börjar med litet pausgymnastik, i 40-talets stil! Det är ju århundradets kallaste vinter och motion i bombskyddet behövs för att hålla kroppen varm. Det kan Sven! Varsågoda!

 

2. Taidetta poikkeusolojen keskellä 

Tässä Karinin uusin sävellys, olkaa hyvät!

 

3. Infodemi. Vad kan man mera tro på? Det är så svårt att få relevant information!

On vuosi 1940 ja rauha on tullut, mutta Vuokon mies Tauno ei pääse palaamaan kotiin rintamalta. Kirjeet ovat ainoa yhteys perheenjäsenten välillä. Mistä sitä edes saa luotettavaa tietoa tapahtumista? Kaupungilla liikkuu kaikenlaisia huhuja, kirjeitä sensuroidaan ja uutisfilmeihin on pitkät jonot.

Kuuntele Vuokon ja Karinin kahvilakeskustelu! 

 

4. Hittar konsten någonsin tillbaka hit?

Under kriget var museerna evakuerade. Nationalmuseet, Sinebrychoff, i Ateneum hängde det bara ramarna kvar. Och nu kommer Sven inte in på Villa Hagasund heller!

Det tar ett tag till innan Villa Hagasunds dörrar öppnas igen...

 

5. Också OS är inställt!

Väntan i bombskyddet är lång. Karin har hört att Sven ska springa i landskampen, men OS är ju inställt! Unga människor får komma på nya framtidsplaner nu när det är kris.

 

6. Nyt tarvitaan suomalaista sisua ja talkoohenkeä!

Talot ovat murskana ja omaisuus lojuu kaduilla pommitusten jäljiltä. Kaikkia tarvitaan siivous- ja korjaustöihin, jotta ihmiset pääsevät takaisin koteihinsa. Katso tästä sarjamme viimeinen video, Vuokon palopuhe!


Konstpedagogisk helhet - föreställning, bearbetning och efterarbete

De pedagogiska delarnas syfte är att uppmuntra till reflektion och att fördjupa den egna upplevelsen samt att ge nycklar till att arbeta vidare med teman som finns i föreställningen.

Föreställningen medföljs av en diskussion där deltagarna får bearbeta det sedda tillsammans med skådespelarna. Teman som de kan välja mellan att diskutera är:

  • Flyktingar
  • Övervakning
  • Könsroller
  • Förstörelse av kulturarv
  • Sinnesstämningar
  • Krigsskador – psykiska och fysiska

Vi hoppas att ni fortsätter diskussionen i skolan efter besöket och kan då till exempel bekanta er med

Helsingfors stadsmuseums inspirationsmaterial
och Svenska litteratursällskapets bok Krigets barn
De finns här båda i Pdf-format.

Om utställningen: http://hakasalmenhuvila.fi/?post_type=nayttelyt&p=1772&preview=true

 

EXTRA

VAD SKULLE DU RAPPORTERA OM VÅRA SINNESSTÄMNINGAR I HELSINGFORS IDAG - JUST NU?

Skriv ett sms till oss i samma stil som citaten på museet.
Sms:a till +358 45 8991404 eller per e-post: info@dotdot.fi.


Vi tackar våra samarbetsparter Helsingfors stadsmuseum, personalen vid Villa Hagasund, författare Anna Kortelainen och Finlands nationalteater.