MiM - Nya dramatiker vid Victoria 

 

Vill du lära dig att skriva dramatik?
Vill du se dina pjäser förverkligas på scen med hjälp av professionella skådespelare?
 
Nu har du möjligheten! Hösten 2019 startar projektet MiM - Nya Dramatiker vid Victoria vid Kvarteret Victoria på Busholmen. Projektets mål är att skapa ett utrymme för ny dramatik och är ett samarbete mellan CulturaMobila r.f. och DOT, Föreningen för Drama och Teater r.f.
 
Ingen tidigare erfarenhet av att skriva dramatik krävs för att kunna delta. Projektet rekommenderas för 15 - åringar uppåt.
 
För att på bästa sätt presentera projektets innehåll och syfte, har vi delat processen i tre steg:
 
Steg 1 - “Teaser workshops” feb-april 2019
Vi besöker er skola eller grupp och håller korta workshops (ca. 90 min) utan avgift. Dessa består av en kort presentation av projektets läroplan och metoder (ca. 15 min), varefter gruppen får pröva enkla övningar som avmystifierar processen av att skapa och kommunicera en dramatisk berättelse.
 
Steg 2 - Föreställning i maj 2019
Vi bjuder er till Kvarteret Victoria för att se två korta pjäser, skrivna av nuvarande medlemmar som varit med om projektet i sin tidigare form. Efter föreställningen har ni möjlighet att ställa frågor åt dramatikerna och regissören. Föreställningen har gratis inträde och ordnas i maj hos DOT i Studio 2 i Kvarteret Victoria på Busholmen. 
 
Steg 3 - Gruppen startar i september 2019!
  • Till projektet väljs 16 deltagare som delas i två grupper.
  • Som handledare fungerar brittiska dramatikern Julian Garner. Garner är baserad i Finland och har under sin långa karriär fått bred erfarenhet av att jobba som dramatiker, regissör och dramaturg.
  • Gruppen träffas varannan vecka för en 3 h workshop i Kvarteret Victoria i DOTs utrymmen (Medelhavsgatan 14 A, 00220 Helsingfors)
  • Handledningen följer en “learning-by-doing” metod: deltagarna lär sig “grundverktyg” som dramatikern kan använda i sitt berättande. Därefter producerar alla korta texter som presenteras i gruppen och bearbetas under kommande workshops.
  • Varje termin ordnas läsning av de bearbetade texterna med professionella skådespelare.
  • Årligen ordnas en “Drama slam”, där alla har möjlighet att presentera sina texter för en publik.
  • Projektet ämnar skapa en plattform som möjliggör små produktioner av valda texter varje år. Två terminer per år, priset för utbildningen 50 €/termin
 
 
Ifall du är intresserad av att höra mer om projektet och vårens workshops så kan du också kontakta nedanstående personer eller oss på DOT.
 
Sebastian Hornborg
Producent
tel. 044 086 6955
sebastian.f.hornborg(at)gmail.com
 
Julian Garner
Dramatiker
CulturaMobila r.f.
tel. 040 720 9345
juliangarner56(at)gmail.com
 

Julian Garner är en brittisk pjäsförfattare, regissör och dramaturg som varit baserad i Finland sedan 1998. Garner har skrivit över 40 pjäser, varav många producerats internationellt; han har bl.a. fungerat som husdramatiker vid Hampstead Theatre och National Theatre Studio i London, NRK Radioteatret i Oslo, samt varit med om ett mångårigt samarbete med Trønderlag Teater in Norge och även skrivit för BBC. Hans pjäs The Awakening (Svarte Okser) vann Ibsen priset i Norge och Silent Engine vann Fringe First prize vid Edinburgh Festival. År 2012 blev han tilldelad Nylands svenska kulturfonds pris. Han har undervisat i dramatik i över 20 år i Storbritannien, Norge och Finland.

Garner har även arbetat som:

- dramaturg vid Svenska Teatern (2013-2016)

- ledare för VNF Teaterlinjen (2001-2004)

- konstnärlig ledare för CulturaMobila tillsammans med Hanne Horte-Garner (2004-)

- freelance i samarbete med ACE-Production, Labbet r.f., Svenska Teatern och olika utbildningsinstitut, bl.a. Novia och Arcada yrkeshögskolor.

 

CulturaMobila r.f. är en organisation som arbetar med samhällskonst och grundades 2004 av Julian Garner och Hanne Horte-Garner. Organisationen har syftet att skapa konstprojekt i samarbete med lokalbefolkningen i mindre kommuner i Svenskfinland. CulturaMobilas workshops har gjort det möjligt för hundratals deltagare att skapa och presentera sina egna berättelser, pjäser och konstverk för en publik, bestående av vänner, familj och närkommunen.